WAT

You're partner

for a better life.

De Hoge Gezondheidsraad heeft zich gebogen over de bestaande wetenschappelijke kennis over binnenluchtkwaliteit in België. De actie "Gezond binnen" waarbij aandacht gevraagd wordt voor gezondere binnenlucht is gestart. 


Waarom binnenluchtkwaliteit onderzoeken


In onze regio brengen mensen gemiddeld 85 % van de dag binnen door. Omdat de binnenluchtkwaliteit de algemene persoonlijke blootstelling van de gebruikers van het gebouw kan beïnvloeden, vormt ze een belangrijke bepalende milieufactor voor de gezondheid.


Negatieve effecten van slechte binnenlucht


De potentiële gevolgen voor de gezondheid van een slechte binnenluchtkwaliteit zijn al decennialang erkend. Uit de literatuur hierover komt omgevingstabaksrook als een belangrijke verontreinigende stof van de binnenlucht naar voren. De bouwschil en zijn ventilatie, evenals emissies van gebruikte materialen in het gebouw en de inrichting ervan worden als potentiële bepalende factoren aangewezen. De huidige wereldwijde trends en evoluties op het vlak van duurzaamheid leiden tot een toenemend gebruik van nieuwe, duurzamere of gerecycleerde bouwmaterialen alsook meer energie-efficiënte, luchtdichte en geïsoleerde gebouwen met gecontroleerde mechanische ventilatie. Om de impact van deze producten en toepassingen op de binnenluchtkwaliteit te monitoren en te beperken, is nieuw onderzoek vereist.


Ziektelast


In Europa is de omgevingslucht de oorzaak van twee derden van de totale ziektelast als gevolg van blootstelling aan het binnenmilieu. Het resterende deel van de ziektelast is te wijten aan verwarmings- en verbrandingstoestellen (koken en verwarmen met vaste brandstoffen), watersystemen en waterlekken. Condensatie en de bodem als bron van radon vormen belangrijke bronnen voor de ziektelast.


Welke binnenmilieus?


De binnenmilieus die aan bod komen in het rapport zijn privéwoningen en openbare gebouwen, bv. scholen, kinderdagverblijven en kantoren, met uitsluiting van de interieurs van transportvoertuigen en professionele blootstelling binnenshuis.


Welke verontreinigende stoffen?


De verontreinigende stoffen die worden besproken, zijn chemische agentia in de binnenlucht, microbiële verontreinigende stoffen en radon. De besproken chemische bronnen van binnenhuisvervuiling zijn productemissies (van bouwmaterialen, meubilair, huishoud- en verbruiksproducten). Door de mens gecontroleerde activiteiten (bv. passief roken, impact van verwarming-, ventilatie- en koelingsinstallaties en luchtzuiveringstoestellen) werden uitgesloten van deze analyse.

Omgevingstabakrook reeds uitgebreid gedocumenteerd

Passief roken heeft een belangrijke impact op de binnenhuiskwaliteit en de gezondheid. Dit onderwerp wordt niet besproken in de analyse gezien dit reeds gekend is en er wettelijke preventieve maatregelen, bewustmakingscampagnes en aanbevelingen op Europees, federaal en regionaal vlak bestaan.


Aanbevelingen


  • Er moet een holistische geïntegreerde benadering van binnenluchtkwaliteit worden toegepast.
  • Er moet een diepgaandere analyse gemaakt worden van de gevolgen van complexe mengsels van chemische stoffen in het binnenmilieu.
  • Wat de chemische verontreinigende stoffen betreft, moeten er zoveel mogelijk producten met lage emissie worden gebruikt. Bovendien is het aangeraden om regelmatig de lijsten van prioritaire stoffen aan te passen in verband met nieuwe chemische stoffen die zijn aangetroffen bij het testen van productemissies.
  • Voorts moet er rekening worden gehouden met het aspect van de chemische eigenschappen van de binnenlucht bij de chemische typering van de binnenlucht en de emissietests.
  • Er is behoefte aan harmonisatie van steekproefstrategieën, analysemethodes en dataverwerkingsstrategieën.
  • Met het oog op de blootstelling aan radon van de Belgische bevolking en het bewezen verband met de incidentie van longkanker, bestaat de doelstelling op lange termijn erin om de blootstelling aan radon te verlagen. Voor het zuiden van het land kan dat via initiatieven om radon te voorkomen in nieuwe gebouwen en via metingen en verlagingen van de niveaus in bestaande gebouwen. Voor het noorden van België moet er toegezien worden dat het blootstellingsniveau niet verhoogt door verminderde luchtverversing of verhoogde bijdrage van bouwmaterialen.
  • Het verdient aanbeveling om een grootschalige referentiedatabase in België op te stellen die representatief is voor binnenmilieus en bronnen van binnenhuis­vervuiling in België en geschikt is voor datamining.
  • Er is behoefte aan een grondige validatie en communicatie van sanerings­maatregelen voor zowel chemische als microbiologische verontreinigende stoffen.
  • Het verkrijgen van referentiewaarden voor zorgwek­kende chemische en microbiële verontreinigende stoffen van de binnenlucht moet worden geharmoniseerd.

Het volledig advies nr. 8794 is te vinden op de website van de Hoge Gezondheidsraadhttps://www.health.belgium.be/nl/advies-8794-binnenluchtkwaliteit-belgie .

Bron: FOD 

Maar hoe zit het nu met de luchtkwaliteit in onze woning?  


Volgens een studie van de intermutualistische werkgroep Milieu en gezondheid blijkt:


http://www.gezondheidenmilieu.be/echo_files/1165-xx-srcBestand.pdf

De effecten van luchtvervuiling zijn steeds meer te merken in onze directe omgeving en dit is ook te zien in de gevolgen ervan op onze gezondheid. Zowel natuurlijke effecten als de menselijke invloed vergroot het aantal afvalstoffen in de lucht. Het is van belang om ons ervan bewust te zijn dat we in onze dagelijkse gewoonten hier ook aan bijdragen. Hiernaast is het goed om te weten dat we de mogelijkheid hebben om kleine aanpassingen te doen en onze eigen leefomgeving en die van anderen te verbeteren.

Luchtvervuiling binnenshuis


Wat is het juist?


Tot voor kort werd bij luchtverontreiniging alleen gedacht aan de vervuiling van de leefomgeving buiten. Maar luchtvervuiling komt vooral in onze woningen voor. Gezien wij het grootste deel van onze tijd binnenshuis doorbrengen, kan dit nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid. Het verergert of veroorzaakt gezondheidsklachten zoals astma, allergieën, chronische bronchitis en sommige kankers.

.

Wat zijn de oorzaken?


Een vervuilde binnenlucht wordt veroorzaakt door fysische, biologische of chemische factoren. 

Enkele voorbeelden van fysische factoren zijn temperatuur, vochtigheid, vezels (bvb. asbest), stof, maar ook straling (bvb. radon, een afvalproduct van uranium dat afkomstig is uit de bodem). 

Biologische factoren zijn virussen, bacteriën, schimmels, huisstofmijten en huidschilfers van mensen en dieren. De belangrijkste bron van bacteriën in de binnenlucht is de mens zelf. Waterschade en vocht veroorzaken vaak verspreiding van grote hoeveelheden schimmels of hun bijproducten. De belangrijkste allergenen (dit zijn stoffen die een allergische reactie veroorzaken) in de binnenlucht zijn afkomstig van de huid en uitwerpselen van dieren, schimmels, en in mindere mate huisstofmijten en planten. 

De belangrijkste chemische factor binnenshuis is tabaksrook, door zowel actief als passief roken. Andere belangrijke chemische factoren zijn: 

  • vluchtige organische stoffen (VOS) in het verkeer maar ook bijvoorbeeld in verf, reinigings- en ontsmettingsproducten, insecticide en bouwmaterialen; 
  • verbrandingsgassen, bvb. van sigaretten; 
  • formaldehyde, ook wel spaanplaatgas genoemd, dat vrijkomt uit bepaalde lijmen en harsen (isolatiemateriaal, verven, nieuwe meubels); 
  • anorganische gassen zoals koolstofmonoxide (CO) door slechte verbranding uit kolenkachels, koolstofdioxide (CO2), stikstofdioxide (bvb. gasfornuis) en ammoniak; 
  • organische chemicaliën uitgestoten door bouwmaterialen, vernissen, lijmen, bekledingsmaterialen en verbrandingsprocessen.

Wat zijn de gevolgen?

Vochtschade in een gebouw veroorzaakt een grote hoeveelheid schimmels. Dat kan leiden tot allerlei symptomen die men groepeert onder de naam ‘toxischeschimmelsyndroom’. Mensen die in vochtbeschadigde huizen leven, hebben inderdaad vaker last van irritatie en luchtweginfecties en van algemene en allergische symptomen. Deze symptomen lijken erg op die van het ‘sickbuildingsyndroom’. De precieze oorzaken van dit syndroom zijn onbekend. Men neemt aan dat er vele oorzaken meespelen en de klachten te wijten zijn aan verschillende verontreinigende factoren in gebouwen. Het syndroom kan optreden bij maar liefst 30% van de werknemers in nieuwe kantoorgebouwen. Symptomen zijn irritatie van de ogen en de keel, hoofdpijn, vermoeidheid, verstopte neus, huiduitslag en een droge huid, kortademigheid, hoesten, duizeligheid en misselijkheid. 

Ook vervuilende stoffen in huis kunnen allergische reacties teweegbrengen, hetzij onmiddellijk zoals astma, atopisch eczeem, atopische rinitis, of uitgesteld zoals bvb. boerenlong. Een onmiddellijke allergische reactie is meestal een gevolg van blootstelling aan dieren of de stoffen die zij uitscheiden, aan schimmels of huisstofmijt. 

Spaanderplaat, sommige meubelmaterialen en lak geven formaldehyde af. Deze stof heeft een typisch bijtende geur en irriteert de slijmvliezen van ogen, neus en luchtwegen.
Sommige stoffen, zoals asbest, kunnen het risico op longkanker verhogen.


Wat valt er aan te doen?


Door voldoende te ventileren en te verluchten voorkom je dat hinderlijke en schadelijke stoffen en gassen zich ophopen. Voldoende ventileren betekent dat je ervoor zorgt dat er een voortdurende (24 u/24 u) aanvoer van verse lucht is in huis en een voortdurende afvoer van vervuilde lucht. De meest eenvoudige manier is om klepraampjes of roosters die tegenover elkaar liggen open te zetten, zodat de lucht goed kan doorstromen. 

Daarnaast is het goed om één of twee keer per dag het raam of de deur een kwartier of halfuur wijd open te zetten om de lucht te verversen, vooral wanneer er extra vocht in de lucht komt zoals na het koken, douchen of drogen van de was. 

Je kunt de woning best verluchten via ramen die zich niet aan de straatkant bevinden. Is dit niet mogelijk, dan verlucht je best buiten de spitsuren. 

Verder kun je volgende tips toepassen: 

- Probeer de was niet binnen te drogen en gebruik een dampkap bij het koken;
- Plaats meubels, beelden, zware gordijnen,... op minstens 10 cm afstand van de muren;
- Verwarm de woning voldoende om vochtproblemen te voorkomen;
- Dek vochtige plaatsen nooit af door er iets voor te zetten;
- Kijk je huis na op technische defecten;
- Was het beddengoed wekelijks op 60 graden;
- Verwijder schimmels met javel verdund in water;
- Los vochtproblemen op;
- Bewaar GFT-afval buiten (bron van schimmels!);
- Rook NIET binnen;
- Ga verstandig om met het gebruik van chemische stoffen en reinigingsproducten;
- Vermijd producten met gevaarsymbolen, lees goed de etiketten en gebruiksaanwijzingen;
- Ontsmetten met bleekwater is zelden nodig, reinigen met een allesreiniger is meestal voldoende;
- Gebruik een schoonmaakmiddel dat niet irriteert en onschadelijk is voor de gezondheid. Doseer de schoonmaakmiddelen juist; meer is niet beter;
- Vermijd tapijten en kussens (huisstofmijt);
- Huisstofmijten houden niet van licht. Zorg voor voldoende lichtinval;
- Gebruik geen luchtverfrissers (deze bevatten vluchtige organische stoffen (VOS));
- Laat je schoorsteen 1 x per jaar schoonmaken;
- Laat apparaten voor productie van warm water (waterverwarmers en badgeisers) regelmatig nakijken.





Heel omslachtig niet, maar er is een andere oplossing die wij u kunnen bieden.




Wat kan je arts doen?


Je arts is de ideale persoon om milieugezondheidsproblemen vast te stellen: hij kent jou en je gezin, de omgeving waarin je woont en weet waar je werkt. Je huisarts kan je vragen om een milieu-expositievragenlijst in te vullen. Samen met de vragenlijst en een lichamelijk onderzoek kan hij bekijken of het milieu een rol speelt bij jouw klachten. Eventueel kan hij ook een bloedstaal nemen voor een toxicologisch onderzoek. Je arts kan een MMK (medisch milieudeskundige) aanstellen. Dit is een specialist in milieugezondheidskunde die eventueel een woonomgevingsonderzoek komt doen: hij inspecteert dan de woning en laat zo nodig metingen uitvoeren.


Gezonde lucht, we kunnen niet zonder. Recent gaat er dan ook veel aandacht naar de kwaliteit van onze buitenlucht. Terecht natuurlijk. Maar de luchtkwaliteit binnen in je huis is net zo belangrijk! En, de lucht die we binnenshuis inademen is misschien wel niet zo goed als we verwachten.


Hoe kom je daar nu achter?

En wat kan je eraan doen?

Zit jij ook zo veel binnen?


We zijn met zijn allen binnenzitters. Zeker in vergelijking met enkele decennia terug toen er meer buiten op het veld werd gewerkt en kinderen nog massaal op straat speelden. Of vergeleken met landen die een warmer klimaat hebben en waar mensen meer buiten leven. Gemiddeld breng je zelfs tot maar liefst 80% van je tijd binnenshuis door: tijdens je werk op kantoor, in de supermarkt als je gaat winkelen, bij het indoor sporten, als je thuis bent, …


Hoe staat het met je binnenklimaat?


Het binnenklimaat bepaalt of je je goed voelt in je huis. En de luchtkwaliteit draag daar in grote mate toe bij. In alle ruimtes waar geen natuurlijke ventilatie is, bestaat er een aannemelijk risico dat de lucht er vervuild is. En vaak is die binnenshuis 10x slechter dan buiten. Het echt grondig en zorgvuldig meten van de luchtkwaliteit bij jou binnen is eerder een taak voor specialisten. Maar je kan wel een redelijke inschatting maken aan de hand van een aantal aandachtspunten.

Wat beïnvloedt de luchtkwaliteit binnen?

De luchtkwaliteit binnen wordt beïnvloed door tal van factoren. Onder meer tocht, vocht en temperatuur. Maar ook bijvoorbeeld de verschillende activiteiten die je elke dag doet, zoals eten koken, baden of douchen, je was doen en ja, zelfs gewoon uitademen. Of de materialen waarmee je woning werd gebouwd, hoe je je huis verwarmt, of je huisdieren en veel planten hebt, welke producten je gebruikt om schoon te maken, …. Net zo een belangrijke factor is of er wel of niet iemand in huis rookt. Tabaksrook is namelijk zeer schadelijk, met maar liefst 4 000 verschillende gas- en stofdeeltjes.

Slechte binnenlucht is slecht voor je gezondheid

Als de luchtkwaliteit binnen slecht is, kan dat nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid. Vaak beginnen de klachten vrij vaag en sluimeren ze in je dagelijks welbevinden: je voelt je niet goed in je vel, bent meer gestresseerd, kan je niet concentreren, hebt weinig energie, ….

Maar een slechte luchtkwaliteit kan ook aanleiding geven tot meer uitgesproken klachten:

  • hoofdpijn
  • duizeligheid
  • misselijkheid
  • voortdurend grieperig gevoel
  • benauwdheid
  • irritatie van neus, keel en ogen
  • hartkloppingen
  • ademhalingsmoeilijkheden
  • toename van astmaklachten

Het kan zelfs leiden tot chronische symptomen en ziektes. Vervuilde binnenlucht veroorzaakt bij sommige groepen meer hinder dan bij andere, zoals kleine kinderen, ouderen, zieken, personen met gevoelige luchtwegen en chronische hartpatiënten.

Ook een te vochtige lucht is nefast en zorgt voor condensatie, reukhinder en schimmelgroei. De noodzaak van ventilatie is zeker niet altijd merkbaar of zichtbaar. Al zie je geen vocht of schimmel, er kunnen toch meer schadelijke stoffen, CO2 en bacteriën voorkomen dan je zou vermoeden.